Slim netwerken: waar begin je?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Netwerken draait om jezelf profileren, interesse tonen en tips en adviezen verzamelen. Dit betekent niet dat je direct om een baan vraagt, maar het kan je zeker helpen met het vinden ervan. Vaak zijn we te bescheiden of bang om afgewezen te worden. Maar een brutaal mens heeft de halve wereld: vraag waar je naar op zoek bent en wees bereid iets terug te geven. Hoewel netwerken in principe niets anders is dan het leren kennen en onderhouden van mogelijke waardevolle contacten, kan het als starter behoorlijk lastig zijn. Daarom hebben wij voor jou zes tips om je daarbij te helpen!

 

1. Wat wil je bereiken met behulp van jouw netwerk?

Een doel kan zijn om simpelweg mensen te willen leren kennen uit jouw branche, informatie in te winnen over een bepaald bedrijf, of om een nieuwe baan te vinden. Maak je doel concreet!

 

2. Verken eerst je eigen netwerk

Je netwerk is altijd groter dan je denkt. Wie zitten er allemaal in jouw netwerk?  Vrienden, studiegenoten, familie, kennissen en collega’s kunnen je vaak al een heel eind op weg helpen. Vraag bijvoorbeeld aan een oom of een oud-collega of zij jou willen voorstellen aan mensen die interessant kunnen zijn voor het behalen van je doel.

 

3. Breid je netwerk uit

Online netwerken is gemakkelijk om mee te beginnen. Via LinkedIn of Facebookgroepen kom je al een heel eind. Het kan ook nuttig zijn om je aan te melden voor branche-gerelateerde netwerken, maar beperk je niet! Meld je vooral ook aan voor netwerken die niets met je vakgebied te maken hebben (zoals voor persoonlijke ontwikkeling). Netwerken organiseren vaak netwerkborrels en evenementen waar je nieuwe mensen kunt leren kennen.

 

4. Maak een lijstje van contacten die je wilt benaderen en in welke volgorde

Bedenk welke contacten je als eerst wilt benaderen en maak concreet wat je van ze wil weten. Lees je goed in over de organisatie of de persoon waar jij contact mee legt om te bepalen wie je gaat benaderen en waarom.

 

5. Maak een afspraak en ga het gesprek aan!

De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het is daarom belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd bent, hulpvaardig bent en doorvraagt. Begin je gesprekspartner ook niet uit te horen, maar zorg voor een natuurlijk en spontaan gesprek. Begin bijvoorbeeld met smalltalk en ga daarna subtiel over op het stellen van je specifieke vragen. Probeer het netwerken niet te forceren: als er geen wederzijdse interesse of klik is, verloopt het netwerken niet natuurlijk.

 

6. Houd je contacten warm

Maak vervolgafspraken en laat ook eens iets van je horen als je niets van iemand nodig hebt.

De arbeidsmarkt in 2022: corona, krapte en engagement

Onze manier van werken is de afgelopen jaren enorm veranderd. De coronapandemie heeft hierin een grote rol gespeeld: meer dan ooit werkten we thuis, gebruikten we nieuwe technologieën om met

EVEN VOORSTELLEN: Mirre Bolhuis

Young Financials groeit! We mogen weer een nieuwe collega verwelkomen. Deze keer heeft ons HR Support team een nieuwe aanwinst. Mirre is 23 jaar oud, komt uit Baarn, maar woont