Sollicitatie mailen? Zó doe je het goed!

Droombaan gevonden, killer cv bijgewerkt en sollicitatiebrief geschreven: nu nog e-mailen. Tegenwoordig is het versturen van sollicitatiebrieven en cv’s per e-mail een normale zaak. Voornamelijk bij vacaturebanken is het mogelijk om te solliciteren via e-mail of een online formulier. Waar moet je op letten als je via mail of via een online formulier solliciteert? Young Financials heeft de belangrijkste tips voor jou op een rijtje gezet!

 

Vormgeving

Jouw computer is niet dezelfde als die van de ontvanger. Aangezien je waarschijnlijk veel aandacht en tijd hebt besteed aan de opmaak van je cv, is het daarom prettig als de ontvanger het document in exact dezelfde opmaak te zien krijgt. Verstuur daarom altijd zowel je brief als je cv als bijlagen. Maak je gebruik van Word? Dan weet je niet zeker of de opmaak behouden blijft. Als je het document opslaat als PDF bestand ben je daar wél zeker van. Dit kun je altijd even dubbelchecken door het bestand te openen op verschillende computers.

 

Naam van het document

Geef je sollicitatiebrief en je cv een duidelijke bestandsnaam. Het is een gemiste kans om enkel ‘sollicitatiebrief’ of ‘cv’ te gebruiken. De naam van het document kun je namelijk gebruiken om jezelf te onderscheiden van anderen! Denk bijvoorbeeld aan: debby_klassen_startend_jurist.pdf. Probeer het wel overzichtelijk te houden door je voornaam en achternaam en eventueel ook de functienaam erin te verwerken.

 

Onderwerp

Heeft je e-mail geen onderwerp? Deze verdwijnen vaak direct in de prullenbak of in een spamfolder. Kies je onderwerp dus zorgvuldig uit. Je kunt kiezen voor een standaardtekst zoals, ‘sollicitatie vacature’, maar je kunt daar ook van afwijken: Wordt Tom Jansen jullie nieuwe Risk Analyst? Let op: maak het niet te gek! Uiteindelijk willen recruiters vooral het overzicht kunnen behouden. Vergeet dus niet de woorden sollicitatie en de desbetreffende functienaam erbij te zetten.

 

Opmaak en tekst

Gebruik zo weinig mogelijk opmaak in je e-mail (dus geen exotische lettertypes, symbolen, etc.). De e-mail zelf kun je het beste gebruiken om een begeleidende tekst te schrijven. Houd het kort. Vermeld naar welke functie je solliciteert en verwijs naar de bijlagen. Net als de tekst van je sollicitatiebrief moet de tekst in de begeleidende e-mail foutloos en duidelijk zijn. Wees voorzichtig met copy-paste gedeeltes, de opmaak van de e-mail kan daardoor afwijken. Aangezien de begeleidende tekst vrij droog is, kun je ervoor kiezen om het iets pakkender te schrijven. Dat is zeker van belang als je een open sollicitatie verstuurt.

 

Professioneel mailadres

Gebruik een neutraal e-mailadres. Je laat waarschijnlijk geen goede indruk achter als je sollicitatie is verzonden vanuit een e-mailadres met de naam booz_n_girls@hotmail.com of partykees@gmail.com. Kies voor een professioneel e-mailadres. Gelukkig kun je hier gemakkelijk aankomen, dus dat moet geen probleem zijn.

 

Controleren

E-mail is een snel en informeel medium. Typefouten zijn daarom snel gemaakt. Zorg dat je gebruik maakt van formeel taalgebruik en dat de ontvanger het idee krijgt dat je persoonlijk bezig bent geweest met de organisatie waar je solliciteert. Dit betekent dat je niet per ongeluk (functie)namen van vorige sollicitaties hebt laten staan. Ook belangrijk: Heb je de leesbevestiging ingesteld? Ben je er zeker van dat er geen virussen op je computer staan? Als je geen anti-virusprogramma op je computer hebt, solliciteer dan nooit via e-mail! Stel je voor dat je per ongeluk een besmet mailtje naar je potentiële werkgever stuurt, dan kun je het verder wel vergeten! En tot slot misschien wel het allerbelangrijkste om te controleren: Hoe vaak ben jij vergeten een bijlage aan je e-mail toe te voegen? Precies, controleer dus alles drie keer voordat je je e-mail verzendt!

FRIEND'S EMAIL
Message