Do’s en don’ts voor je sollicitatiegesprek

Hebben jouw cv en motivatiebrief de werkgever overtuigd? Dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Aan jou de kans om te bewijzen dat jij de beste kandidaat bent. Een goede voorbereiding helpt je op weg. Wees bewust van je eerste indruk en zorg dat je de verschillende gesprekstypen en vraagtechnieken kent. De grootste beginnersfout bij sollicitaties is onvoldoende voorbereiding why not try here. Sommige kandidaten denken dat het genoeg is om professionele kleding aan te trekken en netjes op tijd te zijn voor het gesprek. Echter, als je je inhoudelijk goed voorbereid vergroot je je kansen aanzienlijk.

 

Ken de vacature

Misschien wel het belangrijkste advies: weet wat de functie precies inhoudt. Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden? Met wie moet je samenwerken? Wat zijn de verantwoordelijkheden? En wat is het meest belangrijke aspect om succesvol te zijn in de functie? Als je dit goed weet kun je ook onderbouwen waarom jij hiervoor geschikt bent. Is de functie van tevoren nog niet helemaal duidelijk? Schroom dan niet even te bellen find more.

 

Lees over het bedrijf

Verdiep je inhoudelijk in de organisatie waar je solliciteert. Lees de website van het bedrijf, het jaarverslag en zoek verder op internet. Zorg dat je een indruk krijgt van het bedrijf: het aantal werknemers, de klanten en de sfeer. In het gesprek kun je hier eventueel aan refereren. Zo toon je interesse en laat je zien dat je het gesprek serieus neemt.

 

Verdiep je in de branche

Vergeet niet om je ook te verdiepen in de branche waar je solliciteert. Wat zijn de ontwikkelingen waar het bedrijf mee te maken krijgt? Vindt er enorme groei plaats, of worstelt de organisatie zich juist door een crisis? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst en wat wordt er verwacht van de medewerkers van het bedrijf? Zorg dat je op de hoogte bent zodat je op hetzelfde niveau als de interviewer kan praten. Soms wordt letterlijk gevraagd of je een ontwikkeling in de branche kan noemen. Het werkt in je voordeel als je laat zien dat je je in het bedrijf/de branche hebt verdiept.

 

Verdiep je in je gesprekspartner

Een goede tip is om van tevoren je gesprekspartner op te zoeken, bijvoorbeeld via Google of LinkedIn. Hebben jullie wellicht gemeenschappelijke connecties? Of hebben jullie dezelfde studie gevolgd? Dit kan positief bijdragen aan het sollicitatiegesprek. Zorg daarom dat je weet met wie het gesprek plaatsvindt.

 

Ken je CV

Zodra je op de hoogte bent van de branche, het bedrijf en de functie, moet je je afvragen: hoe pas ik hier in? Waarom ben ik de beste kandidaat voor deze functie? Dat is de vraag waar de werkgever een antwoord op zoekt. Het doel van het gesprek is het maken van een match: jij bewijst waarom jouw profiel aansluit bij de vacature. Ken daarom je cv door en door. Vaak vormt dit zelfs de leidraad voor het gesprek. Weet feilloos waar je wanneer hebt gewerkt en waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen. Gouden regel is dat je er in een sollicitatiegesprek nooit vanuit mag gaan dat de interviewer ‘wel begrijpt wat je bedoelt’ als het gaat om bijvoorbeeld werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Een interviewer wil in detail horen hoe je bijvoorbeeld een project hebt aangepakt, welke uitdagingen er lagen en hoe je daarmee om bent gegaan.

FRIEND'S EMAIL
Message