De perfecte LinkedIn foto

LinkedIn is essentieel voor jouw (online) reputatie. Een up-to-date LinkedIn-profiel is namelijk minstens zo belangrijk als een goed cv! Potentiële werkgevers en recruiters struinen sociale media af op zoek naar nieuw personeel en kunnen daarbij zomaar bij jou terechtkomen. Sommige LinkedIn profielen die je tegenkomt hebben de ‘wow factor’, en dat wil jij natuurlijk ook. Geen probleem, want Young Financials helpt jou aan dat professionele LinkedIn profiel!

Wij hebben álle LinkedIn tips op het gebied van profielfoto’s voor je op een rijtje gezet, dus lees deze goed en schiet dat perfecte plaatje. Binnen no-time heb jij een fantastisch profiel!

 

Professioneel

Foto’s moeten professioneel zijn. Je bent ten slotte ook zelf een professional, toch? Vakantiefoto’s, selfies, of een foto met afgesneden ledematen van vrienden of familie zijn de meest gemaakte fouten. Het knutselen met privéfoto’s levert zelden een goede en professionele foto op voor je LinkedIn pagina. Je wilt serieus overkomen op je potentiële werkgever en daarvoor is een goede profielfoto essentieel.

 

Uitstraling

Je profielfoto is de eerste indruk die je op (toekomstige) werkgevers en collega’s maakt. Zorg dat de foto recent is en daadwerkelijk overeenkomt met wie je bent. Op deze manier ontstaat er geen mismatch met de verwachtingen van de mensen die je ontmoet. Draag je onder werktijd bijvoorbeeld een bril, zorg dan dat je bril ook op je profielfoto te zien is. Houd daarnaast ook altijd de ‘doelgroep’ van de foto in gedachten. Een te serieuze uitstraling bij een creatief beroep kan bijvoorbeeld tot de verkeerde impressie leiden. Maak bovendien niet teveel gebruik van programma’s zoals Photoshop om jezelf mooier te maken. Mooi natuurlijk, maar zo ben jij niet! Werkgevers willen weten wie zij gaan ontmoeten tijdens een eerste afspraak. Het kan heel vervelend uitpakken als je er in het echt heel anders uitziet. Houd je foto zo natuurlijk mogelijk, dan is het perfect!

 

Achtergrond

Kies voor een rustige achtergrond, zoals een effen gekleurde muur. Daardoor kom jij mooier uit op de foto. Een foto in de stad of op het station lijkt leuk, maar haalt de aandacht weg van waar het écht om draait: jou! Let op: neem voldoende afstand van de achtergrond om schaduw te voorkomen.

 

Compositie

Of het nu op je LinkedIn profiel of op je cv staat, klein is je foto zeker! Het is daarom belangrijk zo veel mogelijk van je gezicht te laten zien. Overdrijf het niet! Een beeldvullend gezicht heeft juist weer negatieve gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat het ideaalplaatje bestaat uit je gezicht en je schouders. Je tenen, benen en heupen zijn dus niet van belang.

 

Houding

Je wilt zelfvertrouwen uitstralen, dus: rechte rug, borst vooruit, kin omhoog! Ontspan en kijk recht in de camera. Daardoor straal je vertrouwen, professionaliteit en eerlijkheid uit. Maak oogcontact zoals je ook in een gesprek doet. Sla je armen nooit over elkaar! Dit is een gesloten houding.

 

Lach

Hoewel LinkedIn een professioneel netwerk is, hoeft je foto echt niet super serieus te zijn. Een glimlach doet vaak wonderen! Dit straalt openheid en warmte uit, waardoor je makkelijker benaderbaar overkomt. Maar overdrijf of forceer het niet! Schaterlachend, met je hoofd in de nek of een gemaakte tandpasta-smile komt niet professioneel over. Ga voor een spontane lach! Op commando lachen is niet gemakkelijk, maar als jij je goed voelt dan straal je dit ook uit.

 

Kleding

Wat is de ‘dresscode’ voor de sector waarin je wilt werken? Draag passende kleding die je normaal gesproken ook zou aantrekken voor een zakelijke afspraak of een sollicitatiegesprek. Draag in ieder geval niets wat de aandacht afleidt zoals grote oorbellen, drukke motiefjes, iets met een laag decolleté of een zonnebril. Draag ook geen schoudervullingen of iets met een hoge kraag, want dan lijkt je nek heel klein. Pas ook op met witte kleding en zwarte kleding, dit kan je bleek maken.

 

Belichting en formaat

De juiste belichting is bij elke foto belangrijk, dus ook bij je LinkedIn profielfoto! Een te donkere foto heeft te veel schaduweffecten en kan daardoor ‘duister’ overkomen. Een te lichte foto kan daarentegen een nepeffect hebben. Maak daarom je foto bij daglicht. Wees zuinig met effecten en filters bij het bewerken van je foto. Zorg tot slot dat je foto van groot formaat is. Verkleinen is geen probleem, vergroten wel. Als je foto van slechte kwaliteit is, kun je het wel vergeten!

 

Herkenbaarheid

Als je dan eenmaal dé perfecte foto hebt, gebruik hem dan overal voor! Als je een duidelijke foto gebruikt heb je het voordeel dat je sneller wordt herkend tijdens netwerk evenementen en andere ontmoetingen!

 

Schakel een professional in

Vind je het moeilijk om een geschikte foto te maken? Schakel dan een professional in! Hier hangt een prijskaartje aan, maar is zeker de moeite waard!

 

Test je foto

Nieuwsgierig hoe anderen jouw LinkedIn profielfoto beoordelen? Test het zelf! Websites als Snappr en Photofeeler geven je een onafhankelijk en objectief advies waar je gegarandeerd iets aan hebt.

FRIEND'S EMAIL
Message